Підготовка рослин до зимово-літнього періоду

Написав | Лют 9, 2013 | в Послуги | Прокоментуй!

Підготовка рослин до зимово-літнього періоду
Підготовка саду до зими є важливим процесом і триває протягом усього вегетаційного періоду. Та дуже часто садівники з ентузіазмом клопочуться біля рослин з весни й до плодоношення, а після збирання врожаю забувають про них. Кущі смородини, аґрусу, малини, полуниці та інших культур, що відплодоносили, швидко заростають бур’янами, стають вразливими до грибних хвороб. Симптоми багатьох інфекційних захворювань (передчасне пожовтіння, засихання листя а також їхнє опадання) часто помилково розглядаються як передвісник осені. Занедбані фруктові дерева й кущі з ознаками хвороб частіше пошкоджуються морозами.
Тому дуже важливо після збору врожаю й далі піклуватися про фітосанітарний стан садочку, видаляти бур’яни, хворі й зламані пагони та стебла, проводити необхідні процедури захисту. Чим сумлінніше ми будемо підтримувати здоров’я рослин, тим краще вони будуть підготовлені до зимівлі.
 
Восени слід прибрати із саду опале листя, сухі гілки й пагони. Це особливо важливо, якщо на рослинах були симптоми грибних захворювань. Уражене листя і пагони не компостуйте, адже спори деяких патогенів можуть зберігати свою життєздатність до весни. Залишивши листя на деревах, ви також збережете джерело інфекції до наступного року.
 
Якщо ваш садок старого зразку, в якому ростуть високі дерева, слід з початком зими провести вапнування стовбурів. Така обробка зменшує розтріскування кори під впливом низької температури. Білий колір запобігає нагріванню стовбура в сонячні зимові дні, після яких, зазвичай, приходить холодна ніч. Такі різкі зміни температури можуть призвести до дуже серйозних пошкоджень дерев, котрі стануть місцем проникнення багатьох патогенів. Таким чином, відбілювання стовбурів є дуже важливим профілактичним заходом, направленим на підвищення морозостійкості.
 
Коли сумлінно виконуватимете щойно згадані заходи, то безперечно матимете шанс милуватися навесні своїм чудовим садом.

Напиши коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *